Bine ai venit pe Dialoc, prima platformă online de debate din România.

Analizăm impactul fenomenului bullying și căutăm soluții împreună.

Află mai multe

Introdu adresa de mail folosită la crearea contului

Această pagină web este cofinanțată din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.

+ -

Seria Testimoniale – Episodul 2: Cuvintele dor

Publicat la: 2/11/18

“In scoala generala am avut experienta neplacuta a bullying-ului. Pe vremea aia era ceva la ordinea zilei, copiii se purtau oribil cu oricine era diferit, in special fizic. Eu pana la pubertate am fost un copil sub greutatea normala, iar asta mi-a atras sute de remarci de genul: scobitoare, aparat de mers pe drum – doua bete infipte in…, aschie si multe altele. Era extrem de frustant!”
Monica Ionescu-Covaci, proprietar magazin online
Este greu sa nu observam ca, de foarte multe ori, nu exista empatie pentru cei mai putin norocosi dintre noi. Cei nascuti cu o dizabilitate, de exemplu, au foarte putine optiuni in ceea ce priveste desfasurarea unei vieti normale – de la transportul in comun la accesul limitat in magazine. Exista, de asemenea, o lipsa de intelegere fata de cei  care arata diferit fata de noi, care au un stil de a se imbraca altfel sau care gandesc diferit fata de noi.
Educatia cu privire la nevoile altora trebuie sa porneasca din familie. Daca un copil isi aude parintii folosind expresii precum “chiorul”, “grasa aia”, etc, va imita acest comportament si va provoca, la randul sau, suferinta in randul altora. Cea mai importanta abordare care poate fi invatat de copil este traditionalul “ce tie nu-ti place, altuia nu-i face”. Copiii care invata sa se puna in locul altora si sa inteleaga greutatile prin care trec acestia vor avea un comportament mai delicat si vor arata mai multa toleranta fata de ceilalti.

Copiii care sunt tintele agresiunilor rareori spun parintilor (sau oricui altcuiva) ca trec prin aceste situatii. Asociatia Telefonul Copilului a înregistrat un număr de 4.328 de cazuri de abuz de tip bullying in perioada 2015-2017, iar 54% dintre copii nu au vorbit cu nimeni altcineva despre abuzul la care au fost supusi, 24% au impartasit cu prietenii sau colegii si doar 22% au vorbit cu parintii.

In contextul in care a fi victima fenomenului bullying se traduce, de multe ori, prin izolare, singuratate si depresie, este important sa actionam pe toate palierele – familie, copiii insisi, scoala, autoritati. In acest sens, introducerea in legislatie a fenomenului bullying este un prim pas, dar nu singurul. Este, de asemenea, foarte importanta educatia publicului in acest sens, pentru a intelege urmarile grave pe care le poate avea fenomenul bullying – depresie, self-harm, suicid. Pe masura ce cei din jur vor fi din ce in ce mai putin toleranti cu acest fenomen, agresorii se vor teme sa isi mai atace victimile. Presiunea sociala poate fi un atu in lupta cu fenomenul bullying.

Pentru orice informatii pe aceasta tema, ne puteti suna la 116 111 sau scrie la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro

Asociația Telefonul Copilului este o organizație neguvernamentală, non-profit, înregistrată în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor cu nr. 2 / 2006

Telefonul Copilului | 116 111 | Disponibil 5 zile din 7, între orele 10:00 - 20:00 | apelabil GRATUIT în rețelele Orange, Vodafone si Telekom România Mobile, fără prefix | vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro