Bine ai venit pe Dialoc, prima platformă online de debate din România.

Analizăm impactul fenomenului bullying și căutăm soluții împreună.

Află mai multe

Introdu adresa de mail folosită la crearea contului

Această pagină web este cofinanțată din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.

+ -

Răul online

Publicat la: 12/11/18

În urmă cu o lună, am fost anunțată că am un cont fals pe Facebook, iar acolo mi-au fost copiate și chiar editate fotografii ale mele, în dreptul cărora apăreau tot felul de etichetări, mesaje, unele chiar obscene. Ele sună cam așa:

“Draga, tot ți se vede coșul pe frunte! Dacă tot ți-ai pus machiaj pe față, învață să-l și folosești.”

“Degeaba îți cumperi tricou cu 2 mărimi mai mare. Sânii nu ți se măresc și dai un aspect de parașută.

“Cat de proastă să fii să fotografiezi ecranul calculatorului? De printscreen nu ai auzit, fetițo?”

“Nici blugii nu stau pe tine, taranco!”

Inițial m-am gândit să trimit un mesaj acolo ca să îi rog să șteargă pagina, dar asta nu s-a întâmplat. Toți colegii râd de mine la școală, mă jignesc și mă hărțuiesc pe seama imaginilor de pe acel cont fals. Noaptea am coșmaruri și ziua simt că nu vreau să mai merg la școală, nu vreau să mai dau ochii cu nimeni. Acum povestea asta a ajuns și pe un site de bârfe din județ. Simt că nu mai am nicio identitate. Nimeni nu vrea să mă ajute așa că o să decid eu ce am să fac că să scap de toate astea. Poate definitiv! Oricum nu există decât 2 variante: fie îmi rezolv problemele, fie mă sinucid.

Povestea de mai sus aparține unei fete care a sunat la 116 111.

Internetul este ubicuu – de la PC-ul de acasă la telefonul mobil pe care îl cumpărăm copiilor noștri. Ne-a deschis tuturor o fereastră enormă către lume și ne-a dat access către cunoaștere și înțelepciunea a miliarde de oameni de pe planetă. Din păcate, însă, le-a deschis și altora o fereastră către viețile noastre. Și, mai ales, ale copiilor noștri. Pentru că viețile lor nu mai sunt private din momentul în care își creează un cont pe social media.

Impactul Social Media

S-a spus că social media va schimba total felul în care oamenii interacționează. Acest lucru este corect. Acum păstrăm legătura cu prieteni vechi și rude care locuiesc în străinătate. Punem poze cu copiii noștri pe Facebook și admirăm imagini postate de prieteni aflați la mii de kilometri distanță. Ce facem, însă, atunci când cei care au access la aceste imagini, de exemplu, le utilizează pentru a ne face rău?

Copiii și adolescenții, în special fețele, sunt cele mai vulnerabile categorii. În prima fază, social media poate însemna aprobare din partea celorlalți-cu fiecare “like”, adolescentul se simte validat, susținut și apreciat de prietenii virtuali. Acest lucru îl face să dedice și mai mult timp “vieții” online: mai multe poze, în mai multe ipostaze. Numeroase studii au arătat că utilizatorii de social media devin dependenți de aceste validări și ajung să își raporteze respectul de sine la reacțiile prietenilor virtuali. Prin urmare, nu este de mirare faptul că un atac precum cel descris mai sus ar avea un efect absolut devastator asupra unui adolescent.

Soluții

Ca adolescent, prima soluție este discuția cu un adult de încredere-părinte, profesor, psihologul școlii, chiar și medicul de familie. Povestindu-le ceea ce ți se întâmplă, aceștia te pot ajută să navighezi această perioadă dificilă mai ușor și te pot ajuta să găsești soluții viabile pentru problema ta. De asemenea, platformele social media au reguli clare și cer ca fiecare utilizator să își folosească propria identitate (deși această regulă nu este întotdeauna respectată). Semnalează-le problema împreună cu adultul căruia i-ai cerut ajutorul. Uneori durează și este nevoie de mai multe încercări pentru ca problema să se rezolve. Cu răbdare, însă, îi poți determina să suspende conturile “fantomă”.

Dacă bănuiești cine este în spatele acestui demers neplăcut, discută cu un adult. Dacă este vorba despre colegi de la școală, dirigintele te poate ajuta. Discută cu el sau ea împreună cu părinții. Explică-le că problema te afectează. Școala trebuie să fie un mediu sigur și este de datoria profesorilor să se asigure de acest lucru.

Părinții tăi pot decide să discute chiar cu poliția. În acest caz, este important să le furnizezi toate informațiile relevante-ce s-a întâmplat, pe cine bănuiești. Legislația în domeniul bullying-ului începe să prindă contur în România.

Ai răbdare, chiar dacă unele persoane vor încerca să te convingă că problemă ta nu este foarte importantă. Siguranța ta-fizică și psihică-este cea mai importantă. Nu este dreptul nimănui să te hărțuiască-online sau în persoană-așa că este de datoria adulților din jur să te ajute. Nu uita acest lucru. Daca ai întrebări, nu ezita să ne suni la 116 111 sau să ne scrii la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro.

Ca părinte, este important să știi că fenomenul bullying este o problemă gravă, care trebuie tratată că atare. Susține-ți copilul și nu bagateliza situația prin care trece. Ajută-l să ia legătura cu platformele online pentru a suspenda conturile “fantomă”. Discută cu profesorii și organele de protecție. Asigură-te că aceștia iau măsuri împotriva celor care îi fac rău copilului tău. Și, foarte important, informează-te cu privire la siguranța online și discută deschis cu copilul tău, pentru a evita alte probleme în viitor. De asemenea, dacă întrebări, nu ne suni la 116 111 ne scrii la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro.

Asociația Telefonul Copilului este o organizație neguvernamentală, non-profit, înregistrată în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor cu nr. 2 / 2006

Telefonul Copilului | 116 111 | Disponibil 5 zile din 7, între orele 10:00 - 20:00 | apelabil GRATUIT în rețelele Orange, Vodafone si Telekom România Mobile, fără prefix | vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro