Această pagină web este cofinanțată din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.
Publicat la: 20/11/18
Bună ziua. Am sunat să vă povestesc despre pasiunea mea, cursele de mașini. Mă puteți asculta? Părinții mei nu vor să mă asculte. Mama îmi spune să nu mai vorbesc pentru că o doare capul. Dacă vorbesc mult și vă doare capul, să-mi spuneți, da?
Prieteni nu prea am și colegilor de clasă nu vreau să le vorbesc despre pasiunea mea pentru că nu mă înțeleg. Mai ales unora dintre ei care sunt foarte răutăcioși: mă înjură, râd de mine, îmi arată semne obscene, îmi aruncă ghiozdanul pe jos, îmi manaca pachetul și mă lovesc. Am încercat să nu-i bag în seamă pentru că mie nu îmi place violența însă nu prea merge… Eu aș vrea să fiu prieten cu ei. Mie nu îmi place să înjur și să vorbesc urât. Eu sufăr când ceilalți fac asta. Sufăr mult, însă nu le-am spus părinților pentru că ei nu vor niciodată să mă asculte. Mai demult, atunci când un copil a dat în mine, i-am spus tatălui meu care mi-a spus: “Daca dă în tine, dă și tu.” Dar nu l-am ascultat… Eu știu că nu este bine să faci asta.
Doamna învățătoare știe despre cum se comportă colegii cu mine la școală și îi ceartă însă ei tot răi sunt… Doar când mă duc la taekwondo, mă simt puternic, că un pilot de curse! Acolo mă înțeleg mai bine cu colegii și am și un prieten. Sper că nu v-am obosit, nu?
Acest apel, preluat de una dintre colegele noastre de la Asociația Telefonul Copilului, sumarizează ceea ce se întâmplă în multe familii din România. Părinți obosiți, plictisiți și lipsiți de chef și de timp, în fața unor copii care, pentru a se dezvolta normal din punct de vedere psihologic, au nevoie de atenție, înțelegere, susținere.
Mulți dintre noi vom spune că și noi am crescut la fel-mulți cu faimoasa cheie de gât, în timp ce părinții erau la muncă-și că am reușit să realizăm ceva în viață chiar și așa. Mulți am mers la școală și avem un serviciu bun. Și da, aceste argumente pot fi valide. Însă contextul în care se dezvoltă generațiile prezente este complet diferit: de la impactul social media la cel al emisiunilor TV, unde valorile sociale sunt inversate și, în multe cazuri, non-valorile sunt promovate la nivel de savanți.
În fața acestor probleme, numai familia și școală mai pot constitui puncte de susținere. Iar acest lucru se poate întâmpla doar cu timp și răbdare.
Așa cum orele petrecute la muncă reprezintă o investiție în viitorul copilului tău, la fel sunt și cele pe care i le acorzi pentru discuții despre viață, vise, reușite și probleme. Copilul tău vă întâmpina uneori probleme grave, pe care nu va ști să le rezolve. În acest caz, cui se poate adresa?
Bullying-ul este un fenomen din ce în ce mai des întâlnit și mai grav. De la câteva vorbe până la agresiune fizică, unii copii sunt supuși la chinuri îngrozitoare în momentul în care merg la școală, dar și pe stradă sau în fața blocului. Aceste conflicte, care uneori nu par grave, pot avea urmări dramatice, precum depresia, self-harmul și sinuciderea. În acest context, este important să încurajezi copilul să împărtășească problemele cu care se confruntă și să căutați împreună soluții.
Fenomenul bullying este extrem de dificil de gestionat pentru un copil. În acest sens, trebuie căutate soluții care să rezolve problema pe termen lung. Câteva dintre acestea pot fi: discuția între copiii implicați, discuția cu profesorii, discuția cu părinții celorlalți copii și, în cazuri extreme, discuția cu autoritățile. Toate aceste opțiuni te pot ajuta să te asiguri că îți poți menține copilul în siguranță. Violența, însă, nu este niciodată o soluție, așa că te sfătuim să nu îți îndemni copilul să plătească cu aceeași monedă. Nu vei face decât să generezi o escaladare a conflictului.
De multe ori, copilul tău va avea nevoie de timp și de un context favorabil pentru a-ți împărtăși problemele cu care se confruntă. Și, atunci când nu ai foarte mult timp la dispoziție, este dificil să creezi acel context. Iată câteva idei pentru a găsi mai mult timp de petrecut cu copilul:
Oricât timp reușești să petreci cu copilul, este foarte important ca acest timp să fie cu adevărat dedicat lui. Acordă-i atenție, ascultă-l, nu te uita la telefonul mobil sau la televizor. Încurajează-l să îți spună ce probleme are, ce bucurii și ce planuri de viitor își face. Aceste lucruri îi vor da încredere în sine și îi vor spori și încrederea în tine. Relația între tine și copil va avansa într-un mod pozitiv, iar copilul se va simți în largul său să îți împărtășească lucrurile importante din viața sa.
Dacă ai întrebări sau ai nevoie de un sfat, nu ezita să ne suni la 116 111 sau să ne scrii la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro.