Bine ai venit pe Dialoc, prima platformă online de debate din România.

Analizăm impactul fenomenului bullying și căutăm soluții împreună.

Află mai multe

Introdu adresa de mail folosită la crearea contului

Această pagină web este cofinanțată din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.

+ -

Proces de consultare în cadrul unei rețele tematice de specialiști organizată de Asociația Telefonul Copilului

Publicat la: 5/12/18

Pentru a lupta împotriva unui fenomen care poate afecta viitorul copiilor noștri este nevoie de claritate în definirea și recunoașterea acestuia. De aceea, Asociaţia Telefonul Copilului atrage atenţia asupra necesităţii luării unor măsuri urgente pentru diminuarea fenomenului bullying în rândul copiilor, asupra unei politici publice asumate de autorități, centrate pe nevoia copiilor și tinerilor de vârstă școlară de a se simți în siguranță și de a beneficia de servicii de conștientizare, prevenire, informare și consiliere pe fondul extinderii fenomenului bullying și în Romania: http://dialoc.ro/unul-din-doi-copii-victima-a-abuzului-de-tip-bullying-la-scoala/

Propunerea de politică publică va reprezenta rezultatul punctului de vedere și al consultărilor în cadrul unei rețele parteneriale organizate de Asociația Telefonul Copilului, formate din experți și reprezentanți ai unora dintre instituțiile relevante în domeniul educației, partenerilor sociali, partenerilor sociali din sistemul educațional preuniversitar, organizațiilor neguvernamentale, unor asociații ale elevilor.

Autoritățile trebuie să recunoască în mod formal existența fenomenului bullying, iar unitățile de învățământ să dezvolte proceduri de identificare, intervenție și soluționare a acestuia. Este nevoie ca teme legate de bullying să își facă loc în curriculumul școlar în cadrul orelor de consiliere și orientare, dirigenție, ca subiecte de educație civică introduse în manualele aferente. În același timp, monitorizarea audio-video a unităților de învățământ trebuie să fie extinsă și la nivelul grădinițelor, nu numai al școlilor. Supravegherea video în spațiile publice din perimetrul instituțiilor de învățământ este o altă măsură care poate diminua cazurile de violență.

Numai în anul 2018, unul din doi copii a trecut printr-un astfel de episod de bullying. Mult mai mulți, însă, suferă în tăcere pentru că se izolează sau pentru că nu știu cui să ceară ajutorul. Peste 74% dintre cei care totuși au avut curajul să apeleze la serviciile Asociației Telefonul Copilului au mărturisit că se simt singuri, le este greu să își facă prieteni sau le este teamă de colegii de școală. Mai mult, peste un sfert dintre ei vor să renunțe la școală, simt nevoia să se automutileze sau au gânduri suicidare și chiar tentative de suicid. Și asta pentru că se simt zilnic amenințați și nepuntincioși în fața acestor situații.

Afectați de acest fenomen sunt și părinții și cadrele didactice care nu știu cum să îi susțină pe copii sau nu au instrumentele necesare pentru a putea interveni constructiv.

Asociația Telefonul Copilului este o organizație neguvernamentală, non-profit, înregistrată în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor cu nr. 2 / 2006

Telefonul Copilului | 116 111 | Disponibil 5 zile din 7, între orele 10:00 - 20:00 | apelabil GRATUIT în rețelele Orange, Vodafone si Telekom România Mobile, fără prefix | vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro